Torkos Pál és Piroska Tájháza

Torkos Pál és Piroska Tájháza Szilágynagyfaluban található. Ez Torkos Pál és Piroska magántulajodna. A ház maga 1905-ben épült vájogból, gerendás mennyezettel, melyet később kipótoltak egy faragott tulipános tornáccal és tulipános kapuval. A házaspár saját házukból szentelelt egy külön szobát ami otthont ad a múzeumnak

Ők már ifjú koruk óta gyűjtögették a tárgyakat. Céljuk az volt és az ma is , hogy ezen tárgyak megőrzésével segitsenek, hogy„Szilágynagyfaluban hitben erős, erkölcsben tiszta, önoazonosságban szilárd emberek élhessenek” (Torkos Piroska), mivel ez a kollekció komoly tötrénelmi értékeket őriz.

Az első darabok a családjukból maradtak fenn. Ezt követően sok tárgyat kaptak ismerősöktől, melyeknek ők nem tulajdonítottak különös értéket és haszontalan tárgyaknak tekintettek, de vannak olyan darabok is melyeket megvásároltak.

Jelenleg a  fontos gyűjtemény már nagyon gazdag. Külonböző tötrénelmi múlttal rendelkező tárgyak talalhatók meg, mint: háztartási tárgyak (tejes-, lekváros szilke, rézmozsár, vasaló, mangurló, ami a vasaló elődje volt, több fajta mérleg, kerezsi-, csali-, vizes-korsók, koma szilke, koma tál vagy bors daráló), vőlegeny öltöny, kerámiából készitett tárgyak, érdekes régi hangszerek (gombos muzsika, citera), öntött vaskályhák, keresztelő kehely, többféle hajdani bútordarabok (padláda, komód, gyerek kocsi, hálószoba bútor , vetett ágy, ruhás sifon), kézimunkák, varrottasok, szőttesek, horgolt ágyteritők, falvédők, kender feldolgozásához használt tárgyak (ecsellő), szövéshez alkalmazott tárgyak (csüllő, motolla, rokka, guzsaly, vetöllő, nyüst , borda), borászati felszerelések (karamntő, csapalja, puttony, morzsoló, prés).

A tájházban vár minket Torkos György ( egy falubeli) vendégmarasztaló bunkós botja, amivel a nagyvásárokba járt. A falra fel van függesztve egy térkép 1930-ból amlyen fel vannak tüntetve az akkori idő nagyjai (arcképekben). Itt is találkozhatunk a falu egykori bárójának Báró Bánffy Jánosnak a házábol fentmaradt tárgyakkal, mint peldául az edényeivel 1920-as évekből, vagy a bároi család horgolt ágyteritőjével. A tájházban találkozunk régi fényképekkel 1904-től kezdődően. Egy úgynevezett cigánymadzaggal amit Varga Anna készitett 1920 körül. A gyűjtemény ékes darabjai közé tartoznak különbféle könyvek 1900-tól kezdődően. Minden tárgynak megvan a maga története és történelme, mint ahogyan az egyik zászlónak is, mely dugdosva volt a magyar imperium óta és Deák Lajos ajándékozta a tájháznak.

Tehát számos történelmi múltal rendelkező tárgynak ad otthont Torkos Pál és Piroska Tájháza, melyek többnyire Szilágynagyfaluból lettek összegyűjtve, vagy a környező településekről.

A tájház nyitva áll minden érdeklődő számára.

„Hogy a múlt halhaltatlan tárgyait megnézzük, megőrizzük”

Torkos Piroska