Lapisi-erdő természetvédelmi terület

Lapisi-erdő természetvédelmi terület több mint 400 hektáron fekszik, a legnagyobb védett terület a megyében. A Lapisi-erdő hozzátartozik a ’’NATURA 2000’’ termeszetvedelmi területekhez, mint egy ’’ különleges madárvédelmi terület’’.

Ez egy zöld oázis, mely megőrzi a régi erdők jellegzetességeit és a  szilágymegyére jellemző dús növényzetet (’’terra ultra Sylvana”). A menedéket nyújt több mint 24 védett madárfaj számára: piros  csalogány, harkály, fülesbagoly, kuvik, vándorsólyom, fecskék, galamb ölyv, egerészölyv, fekete gólya, nádirigó, vörösbegy, erdei pityer, botgrosul, pinty, kék cinege, szürke légykapó, örvös légykapó stb. A számtalan madárfaj mellett az erdő mélyében otthonra lel a  dámszarvas, őz, róka, vadmacska, vaddisznó is.

A Lapisi-erdő Szilágynagyfalu területéhez tartozik. Az erdő sziveben egy vadászkastély található. Ez is a Bánffy családhoz köthető, ugyanis az 1900-as évek elején Báró Bánffy Albert tulajdonát képezte.  Az erdő szelen egy tisztáson harom halsztó van ami szintén a természetvédelmi területhez tartozik.

Lapisi halastó NATURA 2000

Lapisi kastély

Lapisi erdő