Bánffy udvarház

Bánffy János kúriája a kastély közelében található, épületek övezte belső udvara van.

A középső a főépület, árkádos tornáccal, közepén barokkos tetejű portikusszal. Érdekes megfigyelni a bejárat két oldalán kialakított fényforrás tartókat, kéményük van. A kúria központi részét egy hatalmas terem, a hajdani ebédlő foglalja el, két oldalán külön bejáratú kisebb termekkel.

Az épület alatt boltíves pince van. A Bánffy család valamikor itt fogadta a vendégeket, mulatságokat, ünnepségeket szervezett. Az ebédlőnek kijárata volt a kúria hátánál lévő parkba, amelynek rendbetételét tervbe vette a polgármeseri hivatal.

A főépület két oldalán azonos építési stílusú gazdasági épületek, így az intézők lakása, konyha, kamra helyezkedtek el. Az államosítás után a kastély hosszú ideig a termelőszövetkezet székháza volt, ma egy részében óvoda működik.

Lovarda

A Bánffy kúria udvarán annak is az utca felőli részén volt az uraság lovardája. Legalábbis ezt állítja a szakemberek egy csoportja. A belső tér kialakítása meglehetősen elegáns. Azt mindenki tudja, hogy a hajdani uraságok nagy becsben tartották ménesük.

Ennek ellenére a sok oszlopos árkádos, boltíves utcafronti épület elindítja az ember fantáziáját, főként, amikor azt is meglátja, hogy az ablakok hajdanán sokkal nagyobbak voltak, ami nem éppen a lovasistálók jellemzője. Nem csoda, hogy a szakemberek másik része egy hajdani fogadótermet vél felfedezni a hatalmas épületben. A lényeg az, hogy új tető van az épületen és ezzel megőrzik állagát, a szakemberek pedig majd csak dülőre jutnak egyszer!

Bánffy udvarház raktára

Ez a nagy épület alaposan feladta a leckét a helytörténészeknek. A kúria raktár volt vagy más egyéb? Nagy termei és az alatta lévő árkádos pince raktárhelységre utalna, bár vannak akik az épület alakja és méretei miatt inkább cselédszállásra szavaznak.

Jelenleg, szépen restaurálva a település Művelődési központjának bíztosít otthont.