Árvalányhaj hagyományőrző csoport

Szilágynagyfaluban a néptáncmozgalom, színjátszás és népdaléneklés műkedvelő szinten 1941-1942- es években kezdődött, ami kisebb megszakításokkal, (1944-1950) a mai napig tart.

Az 1950-es években megindult egy erőteljes népművelő politika, melynek számos negatívuma mellett elég sok pozitív oldala is volt. A néptáncból szinpadi táncokat csináltak, teletűzdelve koreográfusok által betanított polgári- és operett elemekkel.

A néptanc még élt a fonókban, lakodalmakban, taposóbálokban.

Folyamatosan néptánc csoportok voltak még az 1950-es években is akik részt vettek különböző versenyeken. Az 1970-es 80-as években kezdődött meg a színpadi néptáncokból az úgymond stilizált motívumok kihagyása majd a 2000-es években finalizálódott  a régi néptáncelemek tanítása a szilágycsehi és krasznai néptánctáborokban.

Ugyancsak az 1970-es években helyettesítették a stilizált színpadi ruhákat a már nem élő de felkutatott régi népviselettel.

1976-ban szerepeltek a Romaniai Magyar TV adásában a ’’Fonó’’ című összeallítással. Az évek során a ’’megénekelünk Románia’’nevű fesztiválon több megyei I,II helyet nyertek, részt vettek az országos szakaszokon is 1976-ban és 1983-ban. Felléptek falunapokon a környéken és külföldön is, valamint hagyományörző rendezvényeken.

1993-ban a csoport felvette az Árvalányhaj hagyományörző csoport nevet, hangsúlyozván azt, hogy a néptáncot vissza kell vinni abba a közegbe, amelyben ezek a táncok kialakultak (fonó, taposóbál).

2009-től a Báró Bánffy György Kulturális Tarsasághoz tartozik.

Az Árvalányhaj csoport átalakulván hagyományörző csoporttá nem csak felelevenítette a régi fotók  hangulatát, farsangi jelenetekkel együtt, a májusfa allítást, de megismerkedett a régi köszöntési szokásokkal, mind: kántálás, rigmusmondás vagy névnapi köszöntések.

Repertoarjukban a felsoroltak mellet még szerepelnek szilágysági táncok ( karikázó, verbunk, zsibai, külső- és belső lábas táncok), pásztortáncok, rabközi, imregi, moldvai, mezőségi és magyarbődi.

Oktatói: Posta Rozália 1972-től máig. Pocsai Mária a 70-es években, Fülöp Magda 1978-2008-ig, Szűcs Zsuzsánna a 80-as éveken.

Jelenleg az Árvalányhaj felkészítésével foglalkozik: Posta Rozália, Somogyi János és Posta István.