A Mandolin Zenekar

A ’’Petri Mór’’ Általános Iskola gyerekzenekara 1975-ben alakult (40 éve), vezetője Gönczi Sándor. Az együttest mandolin zenekarnak is nevezzük, mivel ez a  hangszer van túlsúlyban. Ezen kívül gitár, szintetizátor, egyenes fuvola, hegedű, ütős hangszerek alkotják a hangszercsoportot, aminek létszáma 20-34 között váltakozott az elmúlt negy évtizedben.

 Létrehozásának az volt a célja, hogy minnél több falusi gyerek számára lehetőséget bíztosítson valamilyen hangszertanulásra. Ezen keresztül pedig közös muzsikálásra, ami alkalmat adhat a közös zenélés nyújtotta élmény és örömszerzésre is. Ennek segítségével erősödik a zenei memória, a belső hallás, a figyelem- fegyelem, az önbizalom, akaraterő, harmónia, formai érzék stb.

Évek teltével kb 500 gyereket sikerült valamilyen hangszerre megtaníti és bevonni a zenekarba.

A repertoár elég sokrétű: népdalok, népdalfeldolgozások, népies műdalok, klasszikus nagymesterek nagy műveiből kis részletek, tankönyvben található dalok, vallásos énekek stb.

Mivel több korosztály alkotja a hangszercsoportot (V-VIII osztály)a tisztán és együtthangzás néha kívánni valót hagy maga után, ami viszont semmit nem von le a lelkes kis csapat értékéből. A hosszu évek alatt sikerült szép eredményeket elérniük a különböző kulturális rendezvényeken ( belfölön-külföldön). A versenyek alkalmával legtöbbször első helyezéssel jutalmazta igyekezetüket a szakértő zsűri( nem egyszer országos szinten is).

Elismerés és dícséret illeti mindazokat akik generációról generációra lelkes hozzállásukkal értékes szinfoltot képvisletek, képviselnek iskolánk kulturális-művelődési életében éthosszának megtartásában.