A Berettyó forrása

A Berettyó forrása Szilágy megye szegletében, Bihar, Kolozs és Szilágy megye találkozási pontjának közelében van. A Körösök vízgyűjtőterületéhez tartozó Berettyó a Réz-hegység északkeleti részén ered, a 882 m magas Almácska-tető közelében. Itt a legrégibb kristályos palára, a perm-kori homokkő fölé mészkő ülepedett, melynek vízáteresztő, illetve víz által oldódó kőzeteinek köszönhetően jellegzetes karsztképződmények – dolinák, víznyelők, vízkitörések, barlangnyílások – alakultak ki. A folyó a kisebb forráságak – Ökrös-, Toplica-, Tusza- és Ponor-patakok – egyesülése után Tuszatelke község alatt kapja a Berettyó nevet. A Nagy-karsztforrástól tulajdonképpen fő ága, a Toplica indul. A föld alatti üregekben összegyűlt nagy mennyiségű víz hirtelen a felszínre tör, egy kőszikla tetejéről több ágra szakadva zúdul alá, kisebb vízesést alkotva. A kövek közt bukdácsolva vizének egy része rövid időre újból eltűnik, majd ismét felszínre tör, most már jóval vastagabb érben (hozama kb. 80 l/sec), és jóval magasabbról – egy meredek falú, mohával benőtt mésztufa dombról több mint tízméteres, lenyűgözően szép vízeséssel zuhan alá sok-sok ágra szakadva.

 

Berettyó

A Berettyó forrása szabadidő központ

A Berettyó forrása szabadidő központ Tuszán található, a szilágymegyei Szilágysomlyó-Sig-Tusza-Csucsa utvonalon. A központ területén van egy 40 férőhelyes épület,  2-8 ágyas szobákkal, egy 100 férőhelyes étkező, szabadtéri fürdőszoba, fedett és szabadtéri zuhanyzók. Van három fa faház is (szezonális) 62 férőhelyes, 2-5 ágyas szobákkal .. A szabadidőközpont területén van egy játszótér, bowling pálya, ahol nyáron kültéri diszkót is lehet rendezni. A Berettyó forrása szabadidő központba külonbféle táborokat szerveznek: angol, francia nyelvtábort, matematika és a téli sí tábort is. A központ közelében több túrisztikai látványosság is található: Berettyó forrása, Berettyó forrása Pisztrángtenyésztő, Izbucul Barcaului, Octavian Goga Emlékmúzeum Csucsán  vagy a szilágybagosi termálfürdő.

forrása Pisztrángtenyésztő

Berettyó forrása Pisztrángtenyésztő a Réz hegységben található, tulajdonosa a szilágymegyei  Erdészeti Osztály. 40 évvel ezelőtt készítették , eredetileg föld medencék voltak , majd a 80-as évek után lebetonozták.

A gazdaságban jelenleg 23 medence található . Berettyó forrása Pisztrángtenyésztő évente mintegy 5 tonna pisztrángot tenyészt .

Pisztrángoló egy gyönyörű hegyvidéki területen található, ahol két fajta pisztrángot tenyésztenek.