Ligia Alexandra, Bodea Népi hagyományőrző múzeuma

Jáz falu,

Ligia Alexandra Bodea utat verve, körbejárta a környező falvakat gyűjtési munkát végezve, eredményként pedig egy több ezer tárgyból álló hagyományos paraszt házat rendezett be.

Manapság Ligia Alexandra Bodea olyan múzeumot tudhat tulajdonában, ami egyedi Romániában, de akár az egész világon.

Ligia Alexandra Bodea oly mértékben szerette és tisztelte nagyszüleit, hogy emléküknek szentelte ezt a múzeumot.

Szépség egyedi karakter, különös művészeti érték Hagyományok és folklór iránti mérhetetlen szeretet identitás, eredetiség helyi specifikum

Szeretet és tisztelet, az ősök által hagyott kultúra iránt.

Szeretettel várunk minden látogatót, hogy felfedezze a román hagyományok szépségét és gazdagságát, valamint érezzék a helyi hagyomaányok tapintását, Ligia Alexandra Bodea múzeumában, Jáz faluban.

 

Réz-hegység

A Réz-hegység (régi magyar neve Igyfan-erdő, románul Munții Plopiș) az Erdélyi-középhegység, vagy más néven Erdélyi-szigethegység északnyugati részén fekszik. A Bihar és Szilágy megye határán húzódó hegység lapos tetői és hátai sehol sem érik el az 1000 méteres tengerszint feletti magasságot.

Legmagasabb csúcsai a 918 méter magasságú Magura és ezt követi az Almácska-tető a 882 méteres magasságával.

A hét-nyolcszáz méter magasra emelt triász kori rétegek sekély, tálszerű mélyedéseibe beszivárgó vizek változatos karsztformákat alakítottak ki. A felszíne alatt összegyűlt víz részben a Sebes-Körös vízrendszeréhez kapcsolódó Seredos-völgyi karsztforrás felé áramlik, részben pedig a Berettyó forrásait táplálja.

A Réz-hegység egy kiválló kiránduló hely, ahol a túristák élvezhetik a csodálatos hegyi környezetet, sátorral vagy lakókocsival is lehet kirándulást szervezni. A hegység környéke különböző túrisztikai látványosságokkal van tele.

 

Krasznajázi mocsár rezerváció

A krasznajázi mocsár növény-, állat-, őslénytan- és tájrezervátum. Területe tíz hektár, mélysége 5,1 méter. Földcsuszamlés nyomán alakult ki 8-10.000 évvel ezelőtt. Ezalatt az idő alatt igen vastag, információkat hordozó, pollenréteg rakodott le benne. Valóságos kincstár azon kutatók számára, akik az elmúlt 10 000 év erdeinek alakulását kutatja. A mocsaras területen azonosították a tőzegmohát, a húsevő, kereklevelű harmatfüvet, igen nagyszámú ízeltlábut, köztük egy, eddig az országban, fel nem fedezett fajtát is.

A mocsár körüli évszázados fák igazi arborétum jelleget kölcsönöznek. A víz barnás-fekete, langyos, terapeutikus hatása van és emiatt gyógykezelésben használták 1989 előtt. A jázi fürdőt reumás betegségek gyógyítására és perifériás idegrendszeri problémákra ajánlották. A hajdan kedvelt, igen sokak által látogatott fürdőhely mára megsemmisült, maradványait néhány év múlva elnyeli a mocsár. A merészebbek megközelithetik a titokzatosan csillogó fekete vizet, hihetelen látványban lesz részük.