Holokauszt Napok

Szilágysomlyón évente megrendezik a Holokauszt emléknapot. Eme fontos esemény létrehozásában Szilágynagyfalu is fontos szerepet játszott. Napjainkban már egy nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát ez a kezdeményezés. Igy évenként meg van rendezve a Nemzetközi Holokauszt Emléknap.

A holokauszt emléknapon megjelennek különböző nagy politikai személyiségek, mint például az izráeli vagy a lengyelországi nagykövet. Szilágysomlyón található az egyetlen szilagymegyei zsinagóga és az egyetlen zsinagóga múzeum.

Szilágysomlyó valamikor az erdélyi zsidóság egyik legnagyobb központja volt,  a második világháború előtt minden negyedik lakos zsidó volt. 1911-ben Szilágysomlyón 1444 zsidó élt, a holokauszt túlélői közül viszont nem sokan maradtak szülőhelyükön. Zsinagógájuk 1876-ban épült, 2005-ben alakították ki benne a Holokauszt Múzeumot. Ennek kialakításában nagy szerepe volt a Somlyóról deportált szilágynagyfalui Hecht Zoltánnak, aki  túlélte a munkaszolgálatot, a háború után hazatért és Amerikába emigrált. Kérvényezte és a román kormány visszaadta neki a földet a zsinagógával együtt. Ma fia, Dr. Alex Hecht viszi tovább az örökséget. A Claims Conference és egyéb szervezetek segítségével holokauszt múzeumot nyitottak meg a zsinagógában.

Az egykori zsinagóga épületében működő állandó kiállítás a Szilágyságból elhurcolt, koncentrációs táborokban megkínzott és elpusztított zsidóknak állít emléket. A 2005. szeptember 11-én megnyitott múzeumot a szilágynagyfalui Hebraika Emlékegyesület segítségével hozták létre olyan befolyásos zsidó személyiségek, akik romániai, esetenként szilágysági gyökerekkel rendelkeznek.