Falunapok

A szilágynagyfalui falunapok elképzelhetetlenek néptánc és népzene nélkül, melyek szintén hagyománynak örvendenek községünkben. Jelenleg két néptánccsoport is működik községünkben. Általuk nem csak a helyi rendezvények programkínálata válik színesebbé, de résztvesznek a környező, illetve testvértelepülések rendezvényein is, illetve kölönböző versenyeken, ahol belföldi és külföldi csoportokkal mérhetik össze néptánctudásukat.

Falunapok alkalmával szintén elmaradhatatlanok a focimérkőzések, ahol öregfiúk, ifjak és aktív labdarúgók egyaránt küzdenek a győzelemért, valamint a népművészeti kiállítás, ahol a látogatók megtekinthetik a Szilágynagyfalu és környékének szebbnél szebb varrottasait és szőteseit, népviseletét, valamint egyéb népművészeti alkotásait.

Napjainkban már nincs megrendezve a falunap évi rendszerességgel, ám minden evben rendez az Önkormányzat valamilyen szabadtéri összejövetelt ahol a falu népe közösen ünnepelhet. Ez igy történt 2013-ban is.

Szilágynagyfalu egy fontos évfordulóhoz érkezett . 2o13-ban 8oo éves lett a településünk . Falunkat irásos dokumentumban elősször 1213-ban emlitik .

Szilágynagyfalu Képviselő-testülete a 2o13. évet ünnepi évnek nyilvánitotta , melynek méltó megünneplése érdekében helytörténeti , kulturális és településfejlesztési programokat szervezett.

2015-ben került sor az első böllerverseny megrendezésre. Ez az esemény  a művelődési központ udvarán lett megrendezve. Megjelentek mindenféle nemzetiségű versenyzők, akiknek fő celja az volt, hogy bemutassák, nálluk milyen módon vágják a disznót. A celja ennek a rendezvénynek az volt, hogy bemutassák a hajdani  hagyományok szerinti disznóvágást.

Egyik fő kezdeményezője ennek az eseménynek a polgármesterrünk volt, Radu Mate, aki mint mondotta nem szeretné, hogy a fiatalabb generációk elfelejtsék a hagyományos sertés vágás tehnikáit. Szilágynagyfaluban sikeresen zajlott az első böllérverseny.

Disznóvágás fesztivál