Báró Bánffy György Kulturális Társulat

A szilágynagyfalui Báró Bánffy György Kulturális Társulat 2009 januárjában alakult meg, fő célja a közösséghez, nemzethez, kultúrához való tartozás megerősítése, alátámasztása, valamint kultúrális, oktatójellegű és sporttevékenységek szervezése, a Berettyómenti közösségek kultúrális és spirituális értékeinek gyűjtése és bemutatása, Báró Bánffy György irodalmi és zenei munkásságának kutatása, stb.

A társulat minden év áprilisában  megszervezi, a ma már hagyománynak számító, György-napi rendezvényét, a társulat névadójának tiszteletére. A rendezényen megjelennek a helyi és megyei tisztviselők, egyházak és iskolák képviselői, testvértelepülések képviselői, illetve a falu alpraja-nagyja, hogy együtt helyezzék el a kegyelt koszorúit a Bánffy-emléktáblánal, hogy megkóstolják a hagyománynak számító főzőverseny során elkészült ízletes ételeket, valamint hogy különböző kultúrális és sportvetélkedőkön vegyenk részt.

Az első években ezt a napot Szent György napnak hívták, de 2012-től közös megeggyezéssel Bánffy Györgynek nevezik. Minden alkalomkor általában szombaton táncházat szerveznek ahol résztvettek a környék néptánccsoportjai.

 A vasárnapi ebédet gasztronómiai verseny, majd sportvetélkedő és kultúrműsor követte. Nem hiányoztak a kiállítások: népművészeti (régi és új szövés-varrás), gyöngyfűzés, bogozás üvegfestés.

2014-ben Kolozsváron a Házsongárdi temetőben Bánffy György halálának 125-ik évfordulja alkalmából emlékműsort szerveztek.

2015-ben egy  kiválasztott témára alapozták a műsorokat. ‘’ Idősek klubbja’’ találkozót tartottak ‘’ A lemenő napnak is van fénye’’, címmel ahol részt vettek a tuzséri, sámsoni, bagosi és helybeli klubbok tagjai.