Arany János napok

Szilágynagyfalu népe és vezetősége büszke arra, hogy a legnagyobb magyar epikus költőnek tartott, Arany János szülei Szilágynagyfaluból származnak. A költő emlékét őrzi a templom mögötti parkban elhelyezett mellszobor, illetve a róla elnevezett Községi Könyvtár és park.

A Szilágynagyfalu-i Református Egyházközség  minden év októberében Arany János napokat szervez. A rendezvény, hagyomány szerint, két napra terjed ki. Az első nap az iskoláé és a kultúráé. Rendszerint nyelvművelő vetélkedőt szerveznek, valamely, a költőhöz kapcsolódó témában. Ennek résztvevői a helyzi és környező általános iskolák diákjai. A nyelvművelő vetélkedő részét képezi az I-VIII. osztályosoknak meghirdetett rajzverseny is. Évente 300-350 rajz érkezik be, melyeket szakértői tapasztalattal rendelkező zsűri értékel. A rendezvény második napja az egyházé.

A múlt örökségének a mában való megjelenítésével kívánja építeni a jövőt a szilágynagyfalui református egyház, amely – élén Lukács József lelkipásztorral, a rendezvénysorozat ötletgazdájával – immár sokadik alkalommal szervezett Arany János Napokat, a jeles elődök munkássága és személyisége előtti tisztelgés mellett oktató-nevelő szándékkal, az elmúlt években kialakult ismeretségek, barátságok ápolásának céljával. A helyi Petri Mór Általános Iskola és a Báró Bánffy György Kulturális Társaság közreműködésével a gyermekek és a fiatalok tartalmas programokon bizonyíthatják rátermettségüket.

Erről szól dióhejban  az Arany Janos napok.

A szilágynagyfalui református egyház sok szerettel várja a nagyérdemű közönséget az Arany János napokra.