Szilágyi Lajos Zsolt fafaragó

“A faragás az egy nagyon csodálatos alkotótevékenység. Nagyban fejleszti a kreativitást, a térlátást, a szépérzéket. Megtanit rajzolni, megtanit az anyagismeretre, a fa mint elő anyag és a benne rejlő lehetőségekre.”

A nevem Szilagyi Lajos Zsolt, 1983 szeptembereben szöletettem Szilágysomlyon. Jelenleg Szilágynagyfaluban élek és itt is dolgozom.

sculptorul_szilagyi_lajos_fafarago_2

A fafaragás körülbelül 8 éve (2007) játszik fontos szerepet az életemben. Teljesen vélelenül kezdődött, amikor egy faragott bútrokat készitő butorgyárban kezdtem el dolgozni. Addig még vésőt sem fogtam a kezemben. A butordarabok kifaragása mellett néhány jó barátnak köszönhetően elsajátitottam e gyönyörű szakma alapjait. Meg kellett tanulnom a szerszámok használatát, az agyagok vagyis a fák ismeretét, élezést, stb. Ekkor kezdtem el itthonra is beszerezni a faragáshoz elengedhetetlenül szükséges kellékeket. Beszereztem a legfontosabb vésőket, majd szüleim karácsonyra megajándekoztak egy gyalupaddal is. Igy lassan-lassan kialakult az én kis műhelyem… Itt töltöttem a szabadidőm legnagyobb részét, amikor tehettem faragtam. Ékszerdobozok kifaragásától kezdve, egyházi motivumokig, cimerekig mindent megvalósitottam. Voltak/vannak saját ötleteim is de rendelésre is bármit elkészitek egyéni kivitelezésben. Első ilyen munkámat az akkori barátnőmnek vagyis a feleségemnek ajándekoztam.

sculptorul_szilagyi_lajos_fafarago_3

A bútorgyárnak és persze a faragás iránti szeretetemnek köszönhetően beiratkoztam és el is végeztem a  Nagyvárad-i Egyetem Fafeldolgozó Mérnöki szakát.

A bútorgylárat az egyetem miatt ott hagytam. Jelenleg nem a szakmámba dolgozom, de ennek ellenére mikor időm telik rá szinte mindig faragok, ez az ami feltölt, lelki békét és harmoniát ad.

Egyetlen fontos dolog amit még a faragástól elvárhatók, hogy biztos megélhetést biztositson. Akkor éjjel nappal azt csinálhatnám amit szeretek és egyben a hobbim lenne a munkám is.