Date despre bibloteca

S-a înfiinţat în anul 1953 având un fond de carte format din 3010 volume. Primii bibliotecari au fost Kovacs Maria, Fazakas Berta, Totos Ilonka şi Koto Rozsika. Între anii 1963 -1974 Bărnuţiu Olga a fost bibliotecară cu normă întreagă după care s-a desfiinţat postul de bibliotecar. Cei care au urmat-o au desfăşurat o activitate de câteva ore pe săptămână voluntar sau pentru o indemnizaţie nesemnificativă. Aceste persoane au fost: Wolf Erzsebet, Bodis Arpad, Csepei Annamaria şi Posta Rozalia.

Arany Janos Kozsegi Konyvtar
În primii ani s-a îmbogăţit fondul de carte mai mult numeric, din păcate tematic a fost cenzurat. În afara clasicilor literaturii universale s-au găsit cărţi cu conţinut politic care promovau ideologia regimului comunist.
După revoluţia din 1989 au intervenit mari schimbări în viaţa bibliotecilor publice din România şi şi-au redeschis porţile în faţa publicului.. În urma unor examene posturile de bibilotecari au fost ocupate de oameni noi, iubitori de carte. Aşa s-a întâmplat şi la Nuşfalău în anul 1990, când Somogyi Vengli Judith a fost numită bibliotecară.
Foarte multe cărţi cu conţinut depăşit, uzate moral şi fizic, au fost scoase din inventar. Au început să apară cărţi noi, cu conţinut modern.

Italianul Oscar Nardo, proproietarul societății Hanna Instruments SRL, care își desfășoară activitatea în comuna Nușfalău, a hotărât să sprijine biblioteca din Nuşfalău, acordând un ajutor material de 500 milioane lei, care la momentul respectiv era o sumă însemnată. Datorită lui, biblioteca s-a mutat într-un lăcaş nou, recondiţionat. S- a modernizat mobilierul, au apărut primele calculatoare şi au apărut multe cărţi noi pe rafturi. Între anii 2000- 2010 stocul de carte s-a îmbogăţit cu un număr de 1491 volume, din care între anii 2007- 2010 au fost achiziţionate un număr 992 volume: capodoperele literaturii universale, literatura contemporană, albume, atlase, dicţionare, lexicoane .

În anul 2010, în urma unui proiect, biblioteca a primit patru calculatoare, camere web, imprimantă, scanner şi din aceea clipă utilizatorii bibiliotecii au acces gratuit la internet.
Paralel cu activitatea în bibliotecă, bibliotecara se ocupă şi cu o formaţie de dansuri populare maghiare, Vadrozsak, care are aproximativ 6o de membrii. Formaţia este cunoscută nu numai în localitate dar şi în judeţ şi peste hotare.
Biblioteca de astăzi este mândria localităţii.

Somogyi Vengli Judith
bibliotecar